Kategori

Hvad-er-en-optometrist_2.jpg.

Hvad er forskellen på en optometrist og en optiker?

I Danmark er der ingen reel forskel. Men en optometrist betegner én, der har en uddannelse i optometri. En optiker er navnet på et erhverv.

En uddannet optometrist har en bachelorgrad i optometri. Efter autorisation fra Sundhedsstyrelsen har man ret til at kalde sig optiker eller kontaktlinseoptometrist. En uddannet optometrist/praktiserende optiker skal ikke forveksles med den medicinske uddannelse som øjenlæge.

Optometri-uddannelsen

Uddannelsen i optometri giver viden om øjet og synet. Man lærer at undersøge øjet, at foretage synsprøver og at vejlede kunder.

På uddannelsen har man en række fag, som giver de nødvendige metodiske og teoretiske redskaber. De studerende får bl.a. undervisning i svagsynsoptik, kontaktlinser og brillelinser. Man bliver også undervist i visuel videnskab, hvor man lærer om det visuelle systems struktur.

Uddannelsen til optometrist er dén håndværksmæssige uddannelse, der har den længste teoretiske del. Af de 4 år og 6 måneder, som uddannelsen varer, foregår de 100 uger på skole.

Som optometrist kan man videreuddanne sig til diplomingeniør med speciale i optik og laserteknik.

Efter uddannelsen

Som uddannet optometrist kan man få arbejde hos en optiker, i en produktionsvirksomhed eller blive selvstændig.

Optikere er som regel ansat i privatejede optikerforretninger eller -kæder, mens enkelte arbejder på offentlige øjenklinikker eller hos private øjenlæger.

Den lille forskel 

For at kunne kalde sig optiker, skal man være uddannet optometrist.

Efter endt uddannelse i optometri har man først ret til at kalde sig optiker, når Sundhedsstyrelsen har bevilget en autorisation.

Ikke i alle lande har optikere gennemgået en uddannelse i optometri som i Danmark